Ламперия

Ламперия се използва за вътрешни и външни облицовки на стени, фасади и стрехи. Произвежда се с различни профили, дебелини и дължини от смърч и ела клас А и A/B смес с най-добрата профилираща техника. Гарантирано качество и влажност.

Дървената ламперия, независимо дали е част от интериора или като част от външната фасада, въплъщава функционалност и естетическа привлекателност. На закрито служи като универсален дизайнерски елемент, предлагащ терморегулация, визуална топлина и акустична изолация. Различни дървесни видове, като Ела, Смърч, Дугласка Ела, Лиственица и Бор , както и термално обработено дърво/термо-дървесина от Ясен, Топола, Бор и др. , представят спектър от тонове и текстури, подходящи за различни стилове.

Външните ламперии разширяват архитектурния чар на външните пространства. Проектиранa за издръжливост и устойчивост на атмосферни влияния, ламперията издържа на излагане на слънце, влага и температурни колебания.
Технически съображения, като правилни техники за монтаж и системи за управление на влагата, са от първостепенно значение както за вътрешната, така и за външната ламперия. Вниманието към детайла гарантира структурна цялост, дълготрайност и минимални изисквания за поддръжка, запазвайки красотата на ламперията за години напред.

Дървесина

Артикул

Стандартни размери, мм

ширина

дебелина

дължина

смърч

Ламперия, трапец, софтлайн

116

15

4000

смърч

Ламперия, трапец, софтлайн

121

14

4000

смърч

Ламперия, софтлайн, трапец, с фаска

146

19

4000

смърч

Дъска, рендосана, с фаскa

196

19

4000

смърч

Дюшеме

146

24

4000

Предимства на дървена ламперия спрямо PVC

Изборът  между дървена и PVC ламперия зависи от конкретните нужди и конкретното приложение. Но трябва да се отбележи, че дървената ламперия, може по-лесно да бъде ремонтирана, обновена и изисква минимална поддръжка, в сравнение с тази от PVC, която се ползва като еднократен материал и може да стане крехка с течение на времето, особено когато е изложена на екстремни температури. Напукване, изкривяване и избледняване са често срещани проблеми с PVC облицовката, което потенциално води до необходимостта от преждевременна подмяна. Освен това PVC  представлява пластмаса – петролно производно, което освобождава токсични химикали, включително диоксини, по време на производството и при разграждането. Това допринася за замърсяването на околната среда и създава рискове за човешкото здраве.

Дървената ламперия  служи като доказателство за устойчивост, предлагайки възобновяема и екологична алтернатива на конвенционалните строителни материали. Тя е напълно био-разградима и се произвежда от възобновяеми ресурси.

Ламперията от дърво допринася за енергийната ефективност на помещенията, тъй като притежава изолационни качества. В  същото време намалява проникването на шум от външната среда, осигурявайки по-голямо спокойствие на обитателите. Това качество при необходимост може да бъде подсилено от избора на подходящ, звукоизолиращ профил.

Дървената ламперия може да бъде устойчива на влага и вредители, като по този начин осигурява дълъг живот на интериорното оформление.  Може да се използва в различни части на дома, както на стените в спалнята и хола, таваните, така и в кухнята и дори и в банята: термо-обработената или друг вид водоустойчива дървена ламперия намират приложението си там. А в зависимост от вида дървесина и обработката, в среди с ниска влажност – тя може да играе роля при регулирането на влажността в помещението, тъй като дървото е естествен материал, който абсорбира и освобождава влага.

Като цяло приложенията на дървената ламперия като основен елемент или акцент предоставят свобода на дизайнерите при изграждането на екстериора или интериора: тъй като може да се съчетава с различни материали позволява оригинални концепции.

Когато се прилага като част от екстериора/външното оформление -устойчива на атмосферни влияния и издръжлива, ламперията хармонизира безпроблемно с околната среда, стареейки грациозно, като в течение на времето разкрива патина с характер. От елегантни, съвременни фасади до причудливи, селски убежища, неговата гъвкавост не познава граници.

Не на последно място – дървената ламперия предлага стилен и елегантен вид на ниска цена, спрямо други облицовъчни материали.“

Имате въпроси?

Изпратете вашето запитване и ще се свържем с вас възможно най-скоро