Конструктивна дървесина - KVH (C24)

Начало | Конструктивна дървесина KVH (C24)

Конструктивната дървесина, известна също като инженерна дървесина или масивна дървесина, е универсален и екологично съобразен материал, широко използван в строителната индустрия поради своята забележителна здравина, издръжливост и естетическа привлекателност. 

Едно от основните предимства на конструктивната дървесина е нейното изключително съотношение здравина/тегло. Въпреки че е значително по-лек от традиционните строителни материали като бетон или стомана, дървеният материал притежава забележителна товароносимост. Може ефективно да издържа високи натоварвания, което го прави подходящ за широка гама от структурни елементи, включително греди, колони, ферми и рамки.

Якостта на този материал позволява изграждането както на издръжливи сгради, така и на мостове и друга инфраструктура.

Материалът, който предлагаме е внос от Германия и Австрия, рендосан, калиброван масив, двойно или тройно слепен – бор или смърч, с висока товароносимост, клинозъбно снаждане и с гарантирано качество и влажност (12-15%). Придружен с всички необходими сертификати – C24/S10, GL24.

Спецификация

Приложения Едноетажни и многоетажни къщи и жилищни сгради
Покривни конструкции
Олекотени дървени конструкции и др.
Видове дърво Смърч, Ела, Бял Бор
Класове на якост С24
Влажност 15% +/- 3%
Топлопроводимост λ= 0,13 W/mK
Лепило Полиуретаново лепило
Пожароустойчивост 0,80мм/мин
Обемна плътност За смърч, според класа на якост средно 400 kg/m³ до 500 kg/m³
Сечения
Височина 60 мм до 300 мм
Ширина 45мм до 160 мм
Дължина Стандарт 12м, 13м, 13.5м; по поръчка от 2,5м до 18м, при клас на якост С24
Отделяне на формалдехид По наредба EN 717-1 (< 0,1 ppm). Полиуретановото лепило не съдържа и не отделя формалдехид.

Галерия

Допълнителна информация

Обозначението „C24“ за масивна дървесина се отнася до здравината и качеството на дървесината. Това е система за класифициране, която гарантира, че дървеният материал отговаря на специфични стандарти за ефективност. В европейската система за класификация C24 се счита за по-висок клас, което показва, че дървеният материал има превъзхождащи свойства на якост и твърдост в сравнение с опциите от по-нисък клас.

При правилна поддръжка конструктивната дървесина показва отлична издръжливост. Дървесината има естествена устойчивост на външни фактори като влага, температурни промени и дори огън. Освен това, с подходящо третиране и защита, дървеният материал може да издържи на нашествия от  вредители и гниене, гарантирайки неговата дълготрайност и структурна цялост във времето. Тази издръжливост го прави надежден избор за дълготрайни конструкции.

Строителният дървен материал също е многостранно приложим по отношение на дизайна и конструкцията. Може лесно да се оформя, изрязва и съединява, позволявайки сложни и персонализирани дизайни. Този вид дървесина позволява на архитекти и конструктори да създават уникални и естетически привлекателни структури, вариращи от традиционни до съвременни стилове. Освен това може да се комбинира с други материали като стъкло или стомана, за да се създадат иновативни и впечатляващи  архитектурни елементи.

Едно от най-значимите предимства на конструктивния дървен материал е неговата екологичност. Дървесината е възобновяем ресурс, тъй като дърветата могат да бъдат добивани и презасаждани по отговорен начин. Устойчивите горски практики гарантират опазването на горите и биоразнообразието, което те поддържат. Освен това производството на дървен материал изисква по-малко енергия в сравнение с други строителни материали, което води до по-ниски въглеродни емисии. Изборът на структурна дървесина допринася за една по-съобразена с околната среда строителна индустрия.

Не на последно място конструктивното дърво предлага отлични топлоизолационни свойства. Дървото е естествен изолатор, осигуряващ ефективно регулиране на влажността и температурата, и намаляване на потреблението на енергия за отопление и охлаждане. Тази характеристика допринася за енергийната ефективност на сградите  и подобрен комфорт на обитателите.

Конструктивният дървен материал предлага по-бърз и по-ефективен строителен процес в сравнение с традиционните материали. Дървените компоненти могат да бъдат предварително произведени /заготвени/ извън обекта, което позволява прецизно производство, намалено време за строителство и минимизиране на отпадъците. Възможността за заготвяне на материала в контролирана среда, относителна постоянна температура и влажност при производството са голям плюс за по-нататъшните експлоатационни качества на дървения материал. 

Популярен избор за производството на Конструктивна дървесина са дървета като: Дугласка Ела (Pseudotsuga), Смърч (Picea), Лиственица (Larix), Бреза  (Betula), Европейски дъб (Quercus robur), Южен Жълт Бор (Pinus ponderosa), Кедър (Cedrus)

Дърветата, докато растат, абсорбират въглероден диоксид (CO2) от атмосферата и го съхраняват в своите стволове, клони и листа. Когато тези дървета се добиват по устойчив начин и се трансформират в строителни материали, като дървен материал или дървени конструкции, те съхраняват значителна част от въглеродното си съдържание. В резултат на това дървените конструкции действат ефективно като резервоар на CO2.

Независимо дали става въпрос за жилищни, търговски или промишлени проекти строителството от дървен материал придоби значителна популярност по целия Свят,  с множество впечатляващи проекти, демонстриращи потенциала на строителния масивен дървен материал. Ето няколко забележителни примера:

  1. Mjøstårnet: Разположена в  Брумундал, Норвегия. Mjøstårnet е най-високата дървена сграда в света. С височина 85,4 метра, тази 18-етажна сграда със смесено предназначение се отличава с комбинация от лепени колони и греди, заедно с CLT подови и стенни панели. Mjøstårnet демонстрира ангажимента на Норвегия към устойчиви и екологични строителни практики.
  2. HoHo Wien: Разположен във Виена, Австрия, HoHo Wien в момента е най-високият дървен небостъргач в Европа. С височина 84 метра, тази 24-етажна сграда използва хибридна строителна система, съчетаваща CLT, глулам и бетонни елементи. Той служи като отличен пример за устойчиво високо етажно строителство, използващо масивна дървесина.
  3. The Smile: Разположен в Лондон, Обединеното кралство, The Smile е иновативен и награждаван проект.Представлява извита, подобна на тръба конструкция, изработена изцяло от CLT панели. The Smile демонстрира универсалността на масовия дървен материал в производството на уникални и естетически приятни архитектурни проекти.
  4.  Brock Commons Tallwood House: Разположен в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада, Brock Commons е 18-етажна студентска сграда. Той е една от най-високите масивни дървени сгради в света. Структурата използва хибридна система от CLT подови панели, лепени колони и стоманени крепежи. Този проект демонстрира осъществимостта и устойчивостта на изграждането на високи сгради с помощта на масивна дървесина.
  5. Forté Apartments: Разположен в Мелбърн, Австралия, Forté Apartments беше най-високата жилищна сграда в света, изцяло дървена, към момента на завършването си. Изграден на десет етажа, тя се отличава с комбинация от CLT подови и стенни панели, заедно с BSH  колони и греди. Този проект демонстрира използването на масивна дървесина в жилищния сектор, предлагайки устойчива и визуално привлекателна жизнена среда.

Имате въпроси?

Изпратете вашето запитване и ще се свържем с вас възможно най-скоро