Термодървесина

Внос на качествена термодървесина (термобор и др.)

Термодървесина, известна още като термично модифицирано дърво, е забележителен и иновативен материал, който преминава през специализиран процес на термична обработка, за да подобри свойствата и ефективността си. 

Едно от основните предимства на термо-дървесината е нейната подобрена стабилност на геометрията и размерите. Процесът на термична обработка променя клетъчната структура на дървото, като намалява съдържанието на влага и минимизира естествената склонност на дървото да се свива, набъбва, изкривява или напуква, когато е изложено на промени във влажността или температурата. Тази подобрена стабилност гарантира, че термо дървесината запазва своята форма и размери с течение на времето, което я прави много подходяща за приложения на открито, където излагането на атмосферни влияния е проблем.

Показва повишена устойчивост на гниене и нападение от вредители. Топлинната обработка променя химичния състав на дървото, което го прави по-малко привлекателно за насекоми и гъбички, които обикновено причиняват влошаване на качествата на необработената дървесина Тази повишена издръжливост и устойчивост на биологично разграждане я правят идеален избор за външни настилки, облицовки, огради и други външни приложения, където дълготрайната издръжливост и защитата срещу гниене са от решаващо значение.

Освен това термодървесината притежава подобрени топлоизолационни свойства. Процесът на термична обработка значително намалява топлопроводимостта на дървото, което води до материал, който благодарение на намалената влага осигурява относително по-добра изолация в сравнение с необработената дървесина или други конвенционални строителни материали. Тази характеристика прави термодървесината отличен избор за приложения, които изискват енергийна ефективност, като външна облицовка, вътрешни ламперии или подови настилки, което допринася за намалени разходи за отопление и охлаждане в сгради.

Важно е да се има предвид, че термодървесината за сега не се използва в статично и динамично натоварени конструкции, поради влошаването на конструктивните качества при обработка. Намалена якост и потенциална трошливост в следствие увреждане на определени компоненти от клетъчната структура, както и липсата на стандартизирано класифициране на термодървесината за структурни приложения, ограничават общото му приемане и употребата в носещи конструкция.

Спецификация Термодървесина

Области на приложение Мебели, подове, стени и таванни панели
Прозорци, фасади, тераси, сауни и др.
Видове Дървесина Бор; По поръчка: Топола, Сребърна Ела, Ясен и др.

Допълнителна информация

Почти всяко дърво е подходящо за производството на термодървесина, но съществува разлика между термо-бор и термо-широколистна дървесина. Топлинната обработка на иглолистна дървесина, която по начало е по-мека от широколистната, води до известна загуба на плътност поради изпаряване на летливи вещества и изтичането на смола. В това отношение широколистната дървесина е засегната в по-малка степен от топлинната обработка. 

За производството на термодървесина (предимно термобор) могат да се използват различни технологии, където ролята на кислорода, температурата и налягането варират:

  • Сушене в пещ при висока температура: при този процес дървото се поставя в пещ и се нагрява до температури, вариращи от 160 до 250 градуса по Целзий. С повишаването на температурата кислородът, присъстващ в пещта, реагира с дървото и инициира химични реакции. Контролираното нагряване помага за отстраняване на влагата от дървото и задейства химични реакции, които променят структурата му.
  • Процес под налягане: Дървесината се нагрява, обикновено между 180 и 230C, под високо налягане, като самото налягане ограничава количеството наличен кислород. Тази комбинация променя клетъчната структура на дървото, което я прави по-плътна и по-издръжлива. Чрез ограничаване на кислорода процесът помага за предотвратяване на прекомерното окисляване или изгаряне на дървото, като гарантира извършването на желаните модификации, без да се компрометира неговата структурна цялост. Термично обработената дървесина е идеална за външни приложения, като настилки и облицовки, където устойчивостта на атмосферни влияния е от съществено значение
  • Парен процес: Дървото се нагрява в атмосфера на пара, което първоначално омекотява естествения полимер в дървесните клетки. При тази първа стъпка присъства кислород. По време на следващата фаза на суха пещ, подаването на кислород е ограничено или контролирано, за да се предотврати изгаряне. Контролираната кислородна среда помага за предотвратяване на прекомерно окисление и поддържа желания температурен диапазон от 180 до 230 градуса по Целзий.

Съществуват и методи за производство на термо дърво, които не изключват напълно употребата на химикали. Например:

  • Процесът на Лоури (Lowry process) включва подлагане на дървото на комбинация от топлина и химически разтвор. При него дървесината първо се поставя във вакуумна камера и въздухът се отстранява, за да се създаде вакуум. След това в камерата се въвежда химически разтвор, обикновено смес от вода и забавител на огъня или консервант. Вакуумът помага на дървото да абсорбира химическия разтвор по-ефективно. След като се достигнат желаните нива на температура и налягане, дървото се държи в тази среда за определен период, за да се позволи достатъчно химическо проникване и фиксиране.

Химикалите, използвани в процеса на Lowry, могат да варират в зависимост от желаните свойства и приложения на третираната дървесина. Забавители на огъня, като амониев фосфат или борати, могат да се използват за подобряване на огнеустойчивостта на дървото. Консерванти, като съединения на основата на мед или борати, могат да се използват за подобряване на устойчивостта срещу гниене и заразяване с насекоми.

В допълнение към своите функционални свойства, термодървесината предлага и привлекателен естетически вид. Процесът на топлинна обработка може да потъмни цвета на дървото, придавайки му богат, топъл тон, който добавя нотка естествена красота към всяко пространство. Този уникален визуален аспект прави термодървесината популярен избор за архитектурни и дизайнерски приложения, където се желае отличителен и елегантен вид.

Най-честия избор на дървен материал за този вид термична обработка е от Ясен (Fraxinus), Бор (Pinus), Топола (Populus), Смърч (Picea) и Дъб (Quercus)

Имате въпроси?

Изпратете вашето запитване и ще се свържем с вас възможно най-скоро